Τετάρτη 29 Μαΐου 2024




Οι εργαζόμενοι στο Δήμο μας δεν είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, δεν είναι αναλώσιμα υλικά. Καθημερινά δίνουν το καλύτερο τους εαυτό και η Δημοτική Αρχή οφείλει να εξασφαλίσει τουλάχιστον την υγεία και την ασφάλεια τους κατά τον χρόνο εργασίας τους. Σας επισημαίνουμε ότι ο κλάδος των ΟΤΑ είναι χώρος με μεγάλη επικινδυνότητα και αυτό το μαρτυρούν τα στοιχεία. 66 νεκροί σε εννέα χρόνια, εκατοντάδες σακατεμένοι, χιλιάδες χτυπημένοι από επαγγελματικές ασθένειες. Τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, που κατά καιρούς συμβαίνουν στους δήμους αλλά και στο δικό μας, οι εργαζόμενοι τα έχουν χαρακτηρίσει και δικαίως εργοδοτικά εγκλήματα. Και αυτό γιατί όλοι, από τις  κατά καιρούς κυβερνήσεις μέχρι και την μεγάλη πλειονότητα των δημοτικών Αρχών, μαζί και  του Δήμου μας, η ασφάλεια και η προστασία της υγείας των εργαζομένων αντιμετωπίζεται ως κόστος.

Πράγματι: Όπως μας καταγγέλλουν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου δεν παρίσταται τεχνικός ασφάλειας (Τ.Α.), παρόλο που σύμφωνα με τα άρθρα 14, 15 και 20 του νόμου 3850/2010 τα καθήκοντά του είναι τέτοια ώστε να συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία εργασιακού χώρου και συνθηκών ασφαλών για τους εργαζόμενους. Πράγμα, όμως, που δεν συμβαίνει στο δήμο μας.

Για του λόγου το αληθές σας υπενθυμίζουμε τα παρακάτω βασικότερα καθήκοντα του Τ.Α. όπως συνοψίζονται από την ίδια την Επιθεώρηση Εργασίας:

- Επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγείας και ασφάλειας, προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και επιβλέπει την εφαρμογή τους.

- Επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.

-Ερευνά τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων, προτείνει μέτρα για την αποτροπή τους τα οποία καταχωρεί στο ειδικό βιβλίο υποδείξεων τεχνικού ασφαλείας, που οφείλει να τηρεί ο δήμος.

- Εποπτεύει την εκτέλεση ασκήσεων πυρασφάλειας και συναγερμού για τη διαπίστωση ετοιμότητας προς αντιμετώπιση ατυχημάτων.

- Ενημερώνει και καθοδηγεί τους εργαζόμενους για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους

- Συμμετέχει στην κατάρτιση και την εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

Συνεργάζεται με τον Γιατρό Εργασίας πραγματοποιώντας κοινούς ελέγχους των χώρων εργασίας.

Κι ακόμη: Με υπόθεση εργασίας ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου κυμαίνεται περί το 200 ο χρόνος απασχόλησης του Τ.Α. σε αυτές για την άσκηση των παραπάνω, κυρίως, καθηκόντων του προκύπτει ίσος με 100 ημέρες 5άωρης απασχόλησης το χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, προϋποθέτει την επιτόπου φυσική παρουσία του!

Επιπλέον, όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στους χώρους των αμαξοστασίων του Δήμου Αμαρουσίου, όπως έχουν αναφέρει κατά καιρούς τα Σωματεία των Εργαζομένων του Δήμου μας, είναι τουλάχιστον τραγικές και επικίνδυνες. Κατά καιρούς έχει δεσμευτεί η Διοίκηση ότι θα προχωρήσει σε ανακατασκευή του χώρου, όμως έξι χρόνια μετά οι συνθήκες παραμένουν άθλιες όπως τις παραλάβατε.

Συγκεκριμένα,

Για τους εργαζόμενους στο Κεντρικό Αμαξοστάσιο:

- Δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής (για περιπτώσεις πυρκαγιάς, σεισμού κλπ) για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα γραφεία και στην αποθήκη.

- Δεν υπάρχουν υδρορροές ώστε να φεύγουν τα ακάθαρτα υγρά που τρέχουν από τα απορριμματοφόρα. Αποτέλεσμα, οι οσμές να είναι τόσο έντονες που είναι αδύνατον να πλησιάσει κάποιος το χώρο.

- Δεν υπάρχουν αποδυτήρια με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι με τα ρούχα που δουλεύουν με τα ίδια ρούχα πάνε στο σπίτι τους και πολλοί εξ’ αυτών χρησιμοποιούν και μέσα μαζικής μεταφοράς.

- Δεν υπάρχει χώρος ξεκούρασης για τους εργαζόμενους.

- Το τελευταίο διάστημα εντοπίζεται έντονα η εμφάνιση τρωκτικών. Ζήτημα πολύ σοβαρό για την υγεία των εργαζομένων.

Για τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του Ολυμπιακού Σταδίου:

- Δεν υπάρχει τουαλέτα. Είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι εν’ έτη 2024 να ψάχνουν λύσεις για την απόλυτα φυσική ανάγκη.

- Δεν υπάρχει ο απαιτούμενος φωτισμός ώστε να υπάρχει σωστή φύλαξη κατά τις βραδινές και απογευματινές ώρες.

- Το προσωπικό στεγάζεται σε κοντέϊνερ παλιά και κατεστραμμένα. Ενώ αν δείτε το χώρο που βάζουν τα εργαλεία τους ή τα ανταλλακτικά θα διαπιστώσετε το πρόβλημα που υπάρχει.   

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται η Δημοτική Αρχή:

1. Πώς εκτιμά η Διοίκηση το μέχρι τώρα έργο της στα θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας ιδιαίτερα σε σχέση με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου σε συνδυασμό και με τον υποχρεωτικό θεσμό του Τεχνικού Ασφάλειας;

2. Σε ποιο βαθμό τηρείται διαχρονικά αλλά και ειδικότερα από το 2023 μέχρι σήμερα το βιβλίο υποδείξεων του Τεχνικού Ασφάλειας, του οποίου ζητούμε να λάβουμε γνώση;

3. Τί έχει πράξει η Διοίκηση για την αποτροπή σοβαρών τραυματισμών, που επανειλημμένα έχουν συμβεί και συμβαίνουν, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά όχι μόνο, και τι προτίθεται να πράξει για το πρόβλημα αυτό αλλά και γενικότερα για μια ουσιαστική αντιμετώπιση επαγγελματικού κινδύνου και ασθενειών;

4. Πότε θα προχωρήσει στις διορθώσεις των αμαξοστασίων (κεντρικό και ολυμπιακού σταδίου) ώστε να σταματήσουν να είναι επικίνδυνα για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τις οικογένειες τους;      

 

 

Μαρούσι 25/4/2024,

Ξουράφης Νικόλαος

Δημοτικός Σύμβουλος, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου


Σχετικές αναρτήσεις:



Φόρμα Επικοινωνίας

Για επικοινωνία και παρατηρήσεις στο e-mail: lsamarousiou@gmail.com
Όνομα :
Email: (απαραίτητο)
Μήνυμα: (απαραίτητο)

Αρχειοθήκη ιστολογίου