Τετάρτη 29 Μαΐου 2024


Αυτή την περίοδο οι νέοι γονείς αναζητούν μια θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς και αναμένουν πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αιτήσεων και στον Δήμο Αμαρουσίου. Η προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών μας, τονίζουμε είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεν θα έπρεπε να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους για το κράτος και τους δήμους και του οφέλους που θα φέρει στις επιχειρήσεις-ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Στο Δήμο μας, από τους μεγαλύτερους στην Αττική, λειτουργούν 11 Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί εκ των οποίων ο ένας είναι αποκλειστικά βρεφικός και άλλοι 4 που είναι βρεφονηπιακοί (στον τίτλο και όχι στην πράξη ως αποδεικνύει ο επισυναπτόμενος πίνακας επιτυχόντων των τελευταίων τριών περιόδων, Πίνακας 1). Δυνατότητα αίτησης έχουν παιδιά ηλικίας άνω του έτους,  με αυτόματο αποκλεισμό παιδιών που δεν έχουν κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωής, τη στιγμή που μια εργαζόμενη νέα μητέρα καλείται να επιστρέψει στην εργασία της, βάση νόμου, πολύ νωρίτερα. Υπάρχουν περιοχές του Αμαρουσίου που δεν «καλύπτονται»  από κάποιο κοντινό Δημοτικό Παιδικό - Βρεφονηπιακό Σταθμό όπως το Ψαλίδι, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Θωμά, του Παραδείσου κ.α. με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να μην μπαίνουν στη διαδικασία αίτησης, ειδικά στην περίπτωση των βρεφών που το πρόβλημα είναι πιο εκτεταμένο. Εκτός αυτού, την τελευταία περίοδο 2023-2024 δεκτά στο δήμο μας έγιναν μόλις 27 βρέφη από τα 206 που είχαν αιτηθεί, δηλαδή μόλις το 13%. Είναι γνωστό επίσης, ότι νέες μητέρες που είναι άνεργες ή δουλεύουν ανασφάλιστες δεν μοριοδοτούνται «υψηλά» κατά την διαδικασία αιτήσεων οπότε και πάλι δεν μπαίνουν στον κόπο συμπλήρωσης αίτησης εφόσον ξέρουν ότι θα αποκλειστούν. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ο νέος γονέας να ωθείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για μια θέση σε ιδιωτικό παιδικό-βρεφικό σταθμό, οι οποίοι ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις γειτονιές και συγκεντρώνουν και τα περισσότερα κουπόνια του ΕΣΠΑ (voucher). Το πρόβλημα όμως φέτος θα είναι εκρηκτικό, καθώς παρατηρείται μεγαλύτερη στροφή προς τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς αφού, λόγω της εντεινόμενης ακρίβειας, η επιλογή του ιδιωτικού παιδικού σταθμού εγκαταλείπεται.

Όσον αφορά τις υποδομές των 11 Δημοτικών Παιδικών - Βρεφονηπιακών Σταθμών του Αμαρουσίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί από αυτούς που βρίσκονται στο «όριο» των προϋποθέσεων βάση σχετικής νομοθεσίας για την λειτουργία τέτοιου είδους σχολικών μονάδων, χτυπάνε καμπανάκι για την περαιτέρω λειτουργία τους. Επισημαίνουμε ότι, οποιοδήποτε «κλείσιμο» σταθμού θα ήταν καταστροφικό για τη λαϊκή οικογένεια της γειτονιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον παιδικό σταθμό Εργατικών κατοικιών, τον παιδικό σταθμό Κέντρου και τον παιδικό σταθμό Νέου Τέρματος που οι κτηριακές υποδομές έχουν προβληματίσει στο παρελθόν για την ασφάλεια τους. Ανησυχία επίσης εκφράζουμε αν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις, σε όλους του σταθμούς, για  τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. 

 Επιπλέον, την ώρα που οι νέοι γονείς παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, την ανέχεια και την ανεργία, παλεύουν να εξασφαλίσουν τη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών τους, τα τροφεία του Δήμου Αμαρουσίου παραμένουν υψηλά, την στιγμή κιόλας που οι γονείς τα έχουν ήδη πληρώσει πολλές φορές και συνεχίζουν να πληρώνουν, μέσα από τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα δημοτικά τέλη. 

 Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται η Δημοτική Αρχή: 

 -  Ποιοι είναι οι λόγοι που τα τελευταία έτη λειτουργούν μόνο οι 2 κατά κύριο λόγο από τους 5 βρεφονηπιακούς σταθμούς που υπάρχουν, ως βρεφικοί; Θα μπορέσουν την νέα περίοδο να γίνουν δεκτά βρέφη και στους 5 βρεφονηπιακούς σταθμούς, με σκοπό να γίνουν αποδεκτές όλες οι αιτήσεις;

-   Υπάρχει σχέδιο από την διοίκηση για την ύπαρξη και λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε κάθε γειτονιά του δήμου μας καθώς αυτοί που λειτουργούν είναι ελάχιστοι και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν;

-  Τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις των κτηρίων και των 11 δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών έτσι ώστε να θεωρούνται ασφαλή με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση και την ξεκούραση των παιδιών; Έχει γίνει ο απαραίτητος αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα κτήρια; Υπάρχει πυρασφάλεια; Αν λειτουργεί και αν έχουν εκδοθεί τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.

-  Από το προσωπικό που απασχολείται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς πόσοι είναι μόνιμοι και πόσοι συμβασιούχοι; Υπάρχει σχέδιο για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

-   Τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή για την μείωση των υψηλών τροφείων που καταβάλλουν οι γονείς, με απώτερο σκοπό την κατάργηση αυτών.   


 Μαρούσι 25/4/2024, 

 Κουρκούνη Ελένη 

 Δημοτική Σύμβουλος, εκλεγμένη με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου



Σχετικές αναρτήσεις:



Φόρμα Επικοινωνίας

Για επικοινωνία και παρατηρήσεις στο e-mail: lsamarousiou@gmail.com
Όνομα :
Email: (απαραίτητο)
Μήνυμα: (απαραίτητο)

Αρχειοθήκη ιστολογίου